Richtlijnen
Adviescollege Nederlandse Gebarentaal wordt hier afgekort als AC-NGT.
- Het AC-NGT is opgericht om advies te geven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) of aan de Eerste- en Tweede Kamer (Wet erkenning Nederlandse Gebarentaal /stb-2021-165).
- Het AC-NGT kan ongevraagd en gevraagd advies uitbrengen. Een gevraagd advies komt voort uit een schriftelijk verzoek van de Minister van BZK of van een van beide kamers der Staten-Generaal. Een ongevraagd advies komt uit eigen beweging. Van een voornemen daartoe stelt het adviescollege de Minister van BZK en de beide kamers der Staten-Generaal vroegtijdig op de hoogte. Zie de kader wet hoofdstuk 4 voor de richtlijnen: wetten.nl - Regeling - Kaderwet adviescolleges - BWBR0008159 (overheid.nl)
- De adviezen die het AC-NGT uitbrengt baseren zich op gesprekken met de desbetreffende departementen, onafhankelijk onderzoek, expertise van de leden, input vanuit zowel de dovengemeenschap als uit het AC-NGT-platform, waarbij bij laatstgenoemde regelmatig thematische bijeenkomsten met externen worden gehouden.
- Het AC-NGT is géén belangenorganisatie, noch een lobbyinstantie noch een vereniging.
- Het AC-NGT kan geen opdrachtgever zijn om een organisatie/partij onderzoek te laten uitvoeren.
- Het AC-NGT ziet het ook als zijn taak om, desgevraagd en zonder tegenprestatie, expertise te leveren aan onderzoekers / onderzoeksorganisaties.
- Het AC-NGT wordt gesubsidieerd door het ministerie van BZK en kan zelf geen financiële ondersteuning of subsidie bieden aan andere partijen.
- Het AC-NGT kan in zijn advies aangeven dat er extra onderzoek gedaan moet worden op een bepaald terrein. Het ministerie is vervolgens verantwoordelijk voor het al dan niet uitvoeren van het onderzoek en het uitzoeken van een passende onderzoeksorganisatie.
- Het AC-NGT kan wel zelf onderzoek doen en overleggen met onderzoeksorganisaties en belangengroepen om de basis te leggen voor een advies. Advisering van het AC-NGT gebeurt onafhankelijk en nooit mede namens een onderzoekende partij of belangengroepering.